Excel - Monte Carlo simulatie

Een Monte Carlo simulatiemodel is bruikbaar bij de bepaling van waarschijnlijkheden van uitkomsten - die niet of lastig analytisch kunnen worden bepaald, omdat meerdere invoervariabelen tegelijkertijd willekeurige waarden aannemen (volgens bepaalde kansverdelingen) - en ook om te onderzoeken hoe (sterk) uitvoervariabelen correleren met invoervariabelen.

     Download MS Excel Monte Carlo simulatiemodel  (320kB - 4175 keer gedownload)

Componenten van een Monte Carlo simulatiemodel

Een Monte Carlo simulatiemodel bestaat uit de volgende componenten:
Het bevat ook een korte MS Excel VBA code die het rekenmodel meerdere keren laat doorrekenenen en invoer-en uitvoervariabelen van elke run opslaat in de database (zie MS Excel VBA code onderaan deze pagina).

Preview

Het voorbeeld is bewust zeer klein gehouden. Doel is om te laten zien hoe de structuur van zo'n model eruit ziet en hoe weinig MS Excel VBA code nodig is, niet om te laten zien hoe complexe modellen eruit zien. Het voorbeeld gaat uit van uniforme kansverdelingen. Maar je kan ook andere kansverdelingen toepassen (zoals een driehoeks- of normale verdeling): zie voorbeeld 14 van het MS Excel functie referentiebestand.


Korte MS Excel VBA codeUiteraard kan je de vaste runlengte (10.000) ook omzetten naar een gebruikersvariabele. Voeg dan wel code toe die eerst de database leegt bij aanvang van een nieuwe simulatie.